Dobra teta logo božični

Teden otroka in Interaktivna igra: Zaklenjena igralnica - kaj pa zdaj?

Letošnji teden otroka poteka pod geslom Odgovor je pogovor. V skupini Pingvinčki v tem tednu otroke zato še bolj močno spodbujamo k oblikovanju pozitivnih pogovornih vzorcev (pogovor vključuje tako govorjenje kot poslušanje). Pripravili smo različne dejavnosti, med zadnjim je izstopala dejavnost Reši in pobegni.

Dejavnost temelji na principu pustolovskih iger Escape room - soba pobega.

Otroci so prejeli novico, da so se vrata igralnice zaklenila in da moramo najti ključ, da bomo lahko šli po malico.

1. Na tleh je otroke nato že čakala prva naloga, in sicer so prejeli koščke sestavljanke. Fotografija na sestavljanki jih je nato vodila do drugega namiga (na fotografiji je bil kotiček s telefoni).

IMG 20201007 092650
2. Otroci so se zelo hitro odpravili do kotička s telefoni, kjer jih je čakal namig številka 2, in sicer so našli fotografijo kuhinjskega kotička.

IMG 20201007 092152

3. V kuhinjskem kotičku jih je bilo potrebno opozoriti, da dobro preverijo vse posodice, krožnike itd. In res, kmalu so našli majhen ključek. V tem trenutku so se že razveselili, da so našli ključ od vrat. Vrata so poskusili odkleniti, a so ugotovili, da ključek ni pravi. Ugotovili so, da morajo najti nekaj drugega, kar se lahko odklene.

4. Pod stolom so nato našli kovček, ki je bil zaklenjen s ključavnico. Poskusili so jo odkleniti s ključem in bravo, kovček se je odprl. V njem pa so našli fotografijo radia in USB ključek.

IMG 20201007 093018

5. Odpravili so se do radia in tam z našo pomočjo USB ključek vstavili v režo in radio prižgali. Zaslišala se je jesenska uganka.
"Ježek zeleni te pika v dlani, nato pa rjavi možic pokuka na dan. Kaj je to?"
Otroci so hitro vzkliknil KOSTANJ in stekli do kotička z jesenskimi plodovi.

6. V kotičku je v enem izmed pladnjev bil skrit nov ključek in fotografija spominske knjige. Tu so potrebovali malo več pomoči, ker niso takoj prepoznali, kaj je na fotografiji. Skupaj smo ugotovili, da se je knjiga skrila v knjižni kotiček. S ključkom so odklenili ključavnico in iz knjige so padle tri slike.

IMG 20201007 092817

7. Na eni izmed fotografij je bil dojenček, na eni luna in na zadnji zaprte oči. Še preden smo otrokom postavili podvprašanje, da bi jih usmerili k zadnjemu namigu, je ena izmed deklic že stekla k omari z ležalkami. Slike so bile namreč asociacija za spanec (kaj počne dojenček, ko ima zaprte oči in je zunaj luna - spi). Otroci so stekli do omare in v njej našli ključ. Odšli so do vrat igralnice in ugotovili ... da so našli pravi ključ in so lahko ODKLENILI IGRALNICO. Bravoo!

IMG 20201007 093813

Pri celotni nalogi so se odlično odrezali in med seboj sodelovali, se pogovarjali in si pomagali. Nekdo je našel ključ, drugi je našel kovček, tretji ga je odklenil itn.
Videti je bilo, da so v dejavnosti uživali, najboljši del pa je bil zaključek naloge, ko sva lahko opazovali, kako so se vsi skupaj razveselili, da so uspeli najti pravi ključ.
V prihodnosti bomo zagotovo pripravili še kakšno podobno dejavnost.

Arhiv novic