Dobra teta logo božični

O Dobri teti

Zgodba Dobre tete je moja lastna izkušnja. Najtežja naloga vsake mamice, pa tudi najbolj boleča, je pustiti svojega otroka tujim rokam, zlasti na začetku. Vrtec sem ustanovila na podlagi izkušnje po prvi nosečnosti. Moj izziv takrat je bil zagotoviti svojemu otroku primerno varstvo, kjer me ne bo strah zanj, kjer bom zaupala rokam, ki so ga vzele v svoje okrilje in kjer se bo naučil tudi kaj koristnega. Kjer bo izražal samega sebe in se počutil dobro, varno, zaupljivo.

Jana Fleišer, direktorica vrtca Dobra teta.

Težave pri iskanju primernega vrtca

V času moje prve nosečnosti v začetku leta 2009 smo se začele srečevati z gorenjskimi nosečkami in se pogosto pogovarjale o težavah, s katerimi se soočamo mladi starši. Ena izmed največjih skrbi je bila, kam bomo dale malčke po izteku porodniškega dopusta zaradi male verjetnosti, da bomo dobile vrtec. Če pa bi mesto v vrtcu že dobile, bi bilo na voljo šele v septembru in ne med letom, ko bi šle nazaj v službo.

Pred tem sem že dlje časa razmišljala o spremembi moje poslovne poti v delo z otroki. V meni je rasla ideja, da naredim zasebni vrtec. V tem duhu in razmišljanju sem počasi začela raziskovati možnosti, prebirati zakonodajo in iskala pravi način, da začnem svojo pot reševanja nastale situacije.

Prvi koraki do ustanovitve zasebnega vrtca

Glede na množico določil in zakonov, ki predpisujejo izvajanje zasebnega vrtca, sem se odločila, da si olajšam življenje in se raje lotim varstva. Po prebiranju vseh predpisov in zakonov sem bila prepričana, da je skoraj nemogoče narediti zasebni vrtec. Nisem pa želela izvajati varstva kot varuh na svojem domu, ker lahko ena oseba na domu varuje največ 6 otrok. Zakon o vrtcih (ZVrt) poleg tega ne dovoljuje združevanje varuhinj v isto pravno osebo.

Med raziskovanjem pa sem nekega dne pa odkrila, da obstaja še možnost organiziranega varstva v okviru organizacijske oblike zavoda. Takrat se je začelo iskanje primernega objekta in ustreznega kadra. Junija 2011 sem našla ustrezen objekt, v začetku julija registrirala zavod (Zavod za kreativno varstvo Pri Dobri teti) in 15.7.2011 prevzela ključe objekta. Takoj smo začeli s prenovo prostorov.

Uradna predstavitev Dobre Tete

V soboto 13.8. smo naredili prvo predstavitev zavoda na igralih športnega otroškega igrišča GIBI GIB in imeli dan odprtih vrat. Dogodek smo ponavljali še 3 nadaljnje sobote in obisk na dnevih odprtih vrat je bil vsakič boljši. K nam so se vpisali tudi prvi otroci in 5.9.2011 smo začeli z njihovim uvajanjem. Na začetku smo poskrbeli za šest otrok.

Od začetka delovanja našega varstva sem iskala možnost kako staršem ponuditi enako kvaliteto po subvencionirani ceni. Po veliko neprespanih nočeh, pregledanih objektov in sestankov v različnih uradih smo našli pot, kako organizirati zasebni vrtec.

Dobra teta se širi

V začetku julija 2012 smo v najem vzeli naše nove prostore na Ulici Lojzeta Hrovata 4b, začeli z adaptacijo in z vsemi potrebnimi postopki na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in na Mestni občini Kranj. Dne 22.10.2012 smo našo enoto Pri Dobri Evi vpisali v razvid vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki izvajajo javno veljavni program predšolske vzgoje. Enota Pri Dobri Evi je pričela z delovanjem 17.12.2012.

Širjenje na dodatni dve enoti v letu 2013

Izkazalo se je, da še vedno obstaja prostorska stiska v občini Kranj in da še vedno primanjkuje vrtcev, enote Dobre Tete so bile pa že dodobra zapolnjene. Želela sem staršem ponuditi še več kapacitet pod enakimi pogoji.
Dobra teta je v letu 2013 pridobila še dve novi enoti, in sicer je odprla enoto Pri Dobri Tinci - 25.3.2013 in Pri Dobri Lučki. Slednja je pričela z vpisom v novembru 2013.

V letu 2014 smo odprli enoto občasnega varstva (dopoldanskega) v Rekreativnem centru Vogu.

Izbor za Mlado Podjetnico leta 2014

Junija 2014 je vrtec Dobra teta skupaj z Jano Fleišer pridobil laskav naziv mlade podjetnice leta 2014

Širjenje na dodatno enoto v Ljubljani - Pri Dobri Ajdi in dodatno enoto v okolici Kranja

Spomladi 2015 smo pričeli ponujati občasno varstvo v okrilju športno-rekreativnega centra Vogu. Otrokom smo tako ponudili enak program, kot ga imajo tudi naše preostale enote, z možnostjo vpisa samo za nekaj dni v tednu.

Septembra 2015 smo ponosno odprli vrata tudi v Ljubljani - z delovanjem je pričela nova enota varstva - Pri Dobri Ajdi. Vrtec je odprl vrata v poslovni coni Šiška, in sicer na Verovškovi 55a, v poslovni stavbi MEGACENTER MCL2 - v prvem nadstropju.

Širjenje na dodatno enoto začasnega varstva v okolici Kranja

Začetek leta 2016 obeležujemo z dodatnim občasnim varstvom, in sicer v župnijskem uradu v Goričah. Možnost varstva ponujamo v oddelku kombiniranih starosti, in sicer dvakrat tedensko.

Prihodnji izzivi - prihodnje poti Dobre Tete in kaj Dobra Teta predstavlja danes

Moja zgodba vrtca Dobra Teta še zdaleč ni končana. V prihodnosti se nameravamo širiti in vključevati vedno več otrok ter staršev v našo skupnost. Spogledujemo se s tujino in se veselimo novih izzivov.

Ukvarjamo se s kreativnim pristopom pri vzgoji malčkov in jim želimo ponuditi veliko več kot zgolj golo varstvo. Tako smo uvedli ure angleškega jezika, tematske delavnice, kjer otroci spoznavajo posamezne države sveta in njihove značilnosti. Organiziramo tematske rojstne dneve, kjer se malčki lahko zabavajo s posebnimi tematikami in so lahko gusarji, princeske, čarodeji ali pravi kuharski šefi. Učimo jih ekološkega ravnanja in samostojnosti, ki jim bo prav prišla v življenju. Sodelujemo pa tudi pri dobrodelnih akcijah in se poizkušamo kar najbolje vključiti v lokalno skupnost.

Želim da se otrok počuti varno in nam zaupa, ravno tako kot naša zvesta ekipa staršev, ki nam nemalokrat priskoči na pomoč. Hvaležna sem za dragocene izkušnje, ki sem jih pridobila na poti in vas vabim, da nas obiščete in se prepričate sami, kdo smo Dobre Tete.


Preberi si več o naši ekipi in o naši viziji.