Dobra teta logo božični

Dočakali smo rojstvo metuljčka

Ali veš, da so metulji pravcati čarodeji? Metuljevo življenje se začne v obliki gosenice, ki se izleže iz majcenega jajčeca? Ko odraste, se ta gosenica spremeni v bubo, v njej pa se razvija metulj. Ta čudežni proces narave, ki se imenuje metamorfoza, smo pred nekaj dnevi opazovali v skupini Zajčki. Našli smo namreč malo gosenico in jo opazovali vse dokler se ni zabubila in se nekaj dni kasneje začela premikati. Mi smo veselo čofotali po Kokri, vmes pa se je mali metuljček izvil iz bube. Ko smo prišli nazaj, nas je že pričakal ogromen čudovit metuljček, prava atrakcija in paša za oči.

Ta naš metuljček je veselo odfrlel po Planini, tako da te mogoče obišče ;)

Desktop4

Nekaj zanimivosti o metuljih

Metuljčki so prava zakladnica zanimivih stvari. So mojstri maskiranja, saj se odlično zlijejo s svojim naravnim okoljem. Med počitkom zaprejo krila in se tako zavarujejo pred plenilci, ki prežijo nanje. Ko pa razprejo krila in poletijo, z veseljem pokažejo svoje pisane barve.

Metulji okušajo s svojimi nogami. Tam imajo

namreč okušalne r

eceptorje, ki imajo enako funkcijo kot naše brbončice na jeziku. Tudi če samo stojijo na marelici ali breskvi, bodo natančno vedeli, kako sladka je.

Zanje lahko trdimo, da so pravi sončni uživači. Temperatura metuljevega telesa mora biti med 16 in 43 stopinj, da lahko leti, poleg tega ne more proizvajati lastne toplote. Iz tega razloga se sončijo in v sončni svetlobi njihova krila absorbirajo toploto. Ta jim ogreje telo, da lahko letijo.

Živijo skoraj povsod - samo na Antarktiki jih ne najdemo. Po celem svetu je okrog 200.000 različnih vrst dnevnih metuljev, nekateri so čisto majceni (najmanjši je velik kot kovanec za en cent), nekateri pa ogromni (premer kril lahko doseže tudi velikost košarkaške žoge, kot na primer pri ptičjem metulju).

butterfly

Arhiv novic