Dobra teta logo božični

Jana Fleišer o podjetnosti na 5. kongresu podjetnikov Slovenije

V Portorožu v veliki dvorani Grand hotela Bernardin je v petek, 3. 6. 2016, naša Jana Fleišer govorila o pomenu podjetnosti v vseh obdobjih našega življenja.

13340106 1117963078249835 686754804931999972 o
"Govorili smo o pomembnosti usposobljenosti in čutnosti vzgojiteljev in vzgojiteljic. Ključnega pomena za otrokov razvoj je, da se počuti slišanega, varnega, sprejetega in da lahko izraža vsa svoja čustva. Pogos
to se namreč pojavijo težave pri sprejemanju težkih čustev in stisk. V Dobri teti se že več let izobražujemo na področju psihologije, otroške psihologije, celostnega razvoja otroških možganov in tudi čuječnosti. Pri tem nam pomaga ekipa psihologov in psihoterapevtov. Vsi ti strokovnjaki so po potrebi na voljo tudi vsem staršem, ki imajo otroke v naših enotah.

Istočasno mora biti vrtec spodbudno okolje tudi za učenje. Slediti je potrebno interesom in željam otrok. Vzgojitelji pri nas pripravljajo tematike in vsebino glede na zanimanje otrok in prilagajajo svoj delovni načrt, saj je ključnega pomena, da se otroke navduši nad učenjem in odkrivanjem novega znanja. V vrtcu imamo to prednost, da nimamo strogo definiranega delovnega načrta in da imamo možnost spreminjanje le-tega. Na primer vzgojiteljica opazi, da je pri otrocih veliko zanimanje za vesolje. Skupaj z otroki se pogovori o tematiki. Določijo pet vprašanj na katera želijo dobiti odgovore in nato gredo skupaj raziskovat. Gredo v knjižnico in poiščejo knjige na to tematiko, pogledajo na internetu za informacije in se veliko pogovarjajo o tem. Nato vesolje spoznamo tudi skozi ustvarjalnost, glasbo, gibanje in tudi ostala področja. Zelo je pomembno tudi, da vzgojiteljica ne vodi v celoti vseh aktivnosti, ampak da tudi izkušnje vodenja in odločanja predaja otrokom, saj tako dobijo dragocene izkušnje in krepijo samozavest in samopodobo. Vzgojiteljica z otroki skupaj odkriva nova znanja in nove dogodivščine in nikakor ni samo v fazi podajanja informacij in znanja. Na tak način se otroci navadijo, da je učenje zanimivo, zabavno in prava dogodivščina. Nikakor pa ni dolgočasno ali pa celo stresno.
Z NTC načinom učenja pa bomo naredili učenje še bolj zanimivo in predvsem tudi koristno, saj tak način spodbuja tudi ustvarjanje sinaps v možganih, ker je razvoj možganov najintenzivnejši v prvih letih življenja, ko se nevronska mreža razvija in oblikuje.
Tak način dela z otroki omogoča, da se lahko razvijajo, učijo in tudi spoznavajo samega sebe. To pa je temelj, da bodo lahko otroci sploh ugotovili, kaj jih zanima in konec koncev tudi kaj želijo postati, ko odrastejo. Lahko zdravniki, učitelji, veterinarji, gasilci ali pa tudi podjetniki. Vsekakor pa ne bodo le sledili željam okolice in dovolili, da jih njihov strah ohromi.
Vsekakor se pa v celoti strinjam, da otroci potrebujejo veliko časa za igro, saj je to njihova osnovna dejavnost," je nazadnje še dodala Jana.

 

 

Arhiv novic