Dobra teta logo božični

Poletje pri Dobri Ajdi

Natikanje rokavičk na vse majhne prste, zavijanje v šale, zapenjanje jop in bund, vlačenje škornjev na noge smo že zdavnaj pozabili…Poletje je zakon, samo sandalce si nataknemo, na glavo poveznemo klobuček, kožo zaščitimo s kremo in en dva tri smo že zunaj. In najlepše v vročem poletju je igra z vodo! Vroce sonce sproti posuši mokre majčke, pljuskanje in čofotanje pa tako prijetno ohladi razgreto telo. Hkrati otroci, mimogrede, skozi igro razvijajo grobo in fino motoriko, koordinacijo telesa, spoznavajo pojme hladno/toplo, mokro/suho, prazno/polno tudi v praksi ter spoznavajo naravne lastnosti vode.
Tudi pri Dobri Ajdi se veliko zabavamo z vodo. Zunaj na terasi s tekočo, na igrišču kjer pa tekoče vode ni pa z ledom ali pa se škropimo z razpršilkami. Led včasih popestrimo s cvetlicami, ki smo jih nabrali prejšnji dan, kdaj v njih zamrznemo paličico, da otrok ob prenašanju ledu ne zebe v dlani, kdaj ga barvamo s čopici in tempera barvami...
Tokrat smo vodo, preden smo jo zamrznili, obarvali z živilsko barvo(ta namrec za malčke, ki pretežno svet raziskujejo preko ust, ni škodljiva).

0a

Led v lončkih zdrži kar nekaj časa, več kot dovolj, da ga prenesemo do bližnjega igrišča.

0b

Otrokom prija, da se s hladnim ledom mažejo po koži, sploh če pri tem na koži ostanejo rahlo obarvane kapljice vode.

0c

Pri pripravi ledu upoštevamo razvojno stopnjo otroka, malčki radi raziskujejo z usti.

0d

Z ledom lahko narišemo preproste slike.

0e

Na koncu so ostali le drobni koščki ledu in lužice, ki so se hitro sušile pod vročimi sončnimi žarki. 

1

Arhiv novic