Dobra teta logo božični

KAKO POTEŠITI LAKOTO OTROKU NA ZDRAV NAČIN

NEKAJ NASVETOV O TEM, KAKO POTEŠITI LAKOTO OTROKU NA ZDRAV NAČIN

image002

Da bo naš otrok zdrav, poln energije, odporen proti boleznim, da bo imel kvaliteten spanec in dovolj moči za vse dnevne aktivnosti, je v največji meri
 odvisno od tega, kaj mu bomo starši ponudili na krožnik in kolikokrat na dan. Med tednom otrok preživlja veliko časa v vrtcu ali šoli, kjer je za njegovo prehrano poskrbljeno. Kasneje pa je njegova prehrana v naših rokah, zato naj nam ne bo škoda časa, da se naučimo, kaj je zdrava uravnotežena prehrana za naše otroke in tudi za nas same. Kako bomo poskrbeli za svoje zdravje danes, se bo odražalo tudi v prihodnosti.

Posamezne raziskave kažejo, da nepravilno izbrana, enolična in osiromašena prehrana vpliva na manjšo odpornost proti različnim boleznim in zmanjšuje storilnost. Zaradi nepoznavanja pomena (bolj) zdrave prehrane je razširjeno zmotno mnenje, da ni tako pomembno, kaj otrokom ponudimo, ampak le to, da je otrok sit. Mnogi otroci so podhranjeni, kljub temu, da niso materialno ogroženi, ampak preprosto zato, ker jedo neprimerno, prazno hrano. Takšno, ki vsebuje veliko kalorij in maščob, pa le malo vitaminov, mineralov in balastnih snovi.

Hrana za odrasle ni nujno hrana za otroke!

Hrano pripravljajmo z ljubeznijo in spoštovanjem do živil, predvsem pa do tistega, ki mu je namenjena. Še image004posebej, če so to (naši mladoletni) otroci!

Otroci imajo pravico do zdrave, kulturno postrežene hrane. Za otroke kuhajmo po domače, to pa pomeni, da doma skuhamo jedi iz svežih živil, brez umetnih dodatkov. Za otroke kuhajmo jedi, primerne njihovim letom oziroma potrebam. To ni hrana za odrasle, ki je najpogosteje težka in (močno) začinjena. Otrokom pripravljajmo čimbolj preproste, naravne, predvsem pa doma pripravljene jedi. Nežnega okusa, le varčno soljene, pa tudi tedaj z morsko soljo, še bolje s solnim cvetom. Manj slani, bolj zdravi hrani z domačim okusom ne dodajamo industrijskih začimb, začimbnih mešanic in različnih dodatkov. Odličen dodatek in začimba pa so sveža zelišča iz domačega vrta ali iz lončkov na kuhinjski polici.

Pri prehrani otrok obvezno upoštevajmo naslednje:

  • Hrano pripravljamo sproti in vedno svežo;
  • Majhnim otrokom nikoli ne ponujamo jedi iz surovega ali nezadostno termično obdelanega mesa (tatarski biftek, angleško pečen biftek, karpačo ipd.);
  • Otrokom ne nudimo divjačine, gob, sladoleda, jedi z belo moko in belim sladkorjem, suhomesnatih proizvodov, gaziranih pijač in čokolade;
  • Otrokom ne nudimo odmrznjenih živil oziroma jedi, pa tudi tistih iz pločevink ne. Če pa otroku takšno živilo oziroma jed vendarle ponudimo, pred tem natančno preberemo deklaracijo ter jed preizkusimo sami;
  • Pikantna, še manj pekoča hrana ni za otroke;
  • Sladicam in drugim jedem ne dodajamo niti najmanjše količine alkohola ali/in prave kave;
  • Majhnim otrokom zaradi možnosti okužbe s smrtno nevarno salmonelo ne postrežemo jedi z jajci, ki termično niso obdelana vsaj nad 73 °C. To so jajčni šatoji in druge kreme, majoneze in jedi z njimi ter podobno.
  • Pri pripravi jedi pazimo, da ločujemo deske in nože za sveže in kuhano meso. Še bolje, če imamo ločene deske za meso, ribe, zelenjavo in podobno.

Nekaj živil, brez katerih ni zdrave prehrane otrok:

image006V vsakodnevni prehrani otrok naj bo čimveč svežega (izven sezone pa suhega) sadja in zelenjave. Jabolko naj pojedo z lupino, če le ni bilo škropljeno. Posebno zdrava je temno zelena zelenjava, ki vsebuje veliko kalcija in magnezija. V listnato solato jim dodamo fižol ali koruzna zrna. Uživajo naj lečo, čičerko ali grah, črn kruh, orehe in druge oreščke.

Nikakor ne pozabimo na žitarice in stročnice, ki jih (vsaj za otroke) pripravljamo v čimbolj naravni obliki, z olupki. Pazimo tudi, da zlasti suhe stročnice zadosti dolgo namakamo in kuhamo, da postanejo hitreje prebavljive. Proso, v katerem je veliko B vitamina, je primerno živilo za otroke. Pa naj bo v obliki mlečne kaše, narastka ali kako drugače pripravljeno. Pomen prosa v otroški prehrani lepo ilustrira star ljudski pregovor: »Mlečna kaša, mati naša in otroška sladka paša«.

V prehrani otrok naj bodo vsakodnevno zastopani tudi mleko ali/in mlečni izdelki, izjemnega pomena pa so tudi vlaknine oziroma balastne snovi. Urejajo prebavo, saj skrajšujejo čas zadrževanja odpadnih snovi v debelem črevesu. So naravno preventivno sredstvo pred sladkorno boleznijo, z žvečenjem pa otroci ohranjajo zdravo zobovje.

image008Meso klavnih živali da, a ne prepogosto. Strokovnjaki za zdravo prehrano priporočajo, da je meso sestavni del jedilnika za otroke vsaj dvakrat do trikrat tedensko. Morda po en mesni zajtrk, eno mesno kosilo in ena mesna večerja. Pogostejšo pripravo mesa klavnih živali lahko bolj zdravo nadomestimo z jedmi iz svežih rib, ki naj bodo na jedilniku vsaj enkrat, še bolje dvakrat do trikrat tedensko. Tudi soja je zelo dobrodošlo živilo za zdravo popestritev in pocenitev jedilnika.

V otroški prehrani mora biti dovolj kakovostnih maščob, saj so nosilke življenjsko pomembnih vitaminov in pomemben vir energije.Prevladuje naj maslo, ki je naravni mlečni proizvod in vsebuje veliko vitamina A v naravni obliki, pa tudi druge pomembne sestavine. Pazimo le, da je vedno sveže, zato z ovitka ne odstranimo nalepke z datumom roka trajanja. Margarina je manj kakovostno nadomestilo, ker ji vitamine dodajo umetno. Pri maslu pazimo le, da je vedno sveže.

VIRI:

  • www.gurman.eu