Dobra teta logo božični

Pejmo v hribe: Pobeg do slapu Peričnik

Kadar se v hribe odpravimo z otroki, ni nujno, da se vedno grizemo v kolena in sopihamo ob strminah. V svet prečudovite narave, obdane s hribi in gorami, se lahko podamo tudi na drugačen način. Saj veste, za tiste dneve, ko želimo izkoristiti čudovit dan, preživeti prost dan na aktiven način ali pa le raziskati kaj novega, vendar bi to počeli na lahkoten način.

a

b

In mi vam prišepnemo en lušten namig – odpravite se v Triglavski narodni park do slapu Peričnik. Mi smo to naredili in škoda bi bilo, da tega ne bi doživela tudi vaša družinica.

c

d

Rečemo mu kar najvišji dvojček v Sloveniji, saj je s svojimi 52 m eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane. Peš je super izbira, a tudi s kolesom bo šlo (vendar ne čisto do slapu). Vašega jeklenega konjička parkirajte pri Slovenskem planinskem muzeju in naj se dogodivščina prične. Od začetka do cilja vam bo pot vzela uro in pol časa, zato jo priporočamo družinam, ki imajo svoj podmladek starejši od treh let (in navajen daljših sprehodov). V kolikor so otroci mlajši, pot enostavno skrajšajte tako, da avto parkirate nekje višje ob cesti, ki vodi v dolino Vrata. Mi smo naredili točno tako, potem pa je otrok del poti prehodil sam, del pa v nahrbtniku.
e

f

g
Od Koče pri Peričniku, kjer je tudi tabla z vsemi informacijami o slapu, vodi prenovljena pot do obeh slapov. Hodite po označenih poteh, vzemite si čas, ne ubirajte bližnjic in naj vas vodi dobra volja. Rekorder, spodnji slap vas bo navdušil – vaši zakladi naj obvezno pred njim pozirajo za fotografijo, ki ne sme manjkati v družinskem foto albumu. 😊 Lahko se povzpnete še k drugemu slapu. Njegova višina je 16 metrov.

h

i

Če ob povratku ostane še kaj energije, naj vas pot pelje še naprej do naše najbolj priljubljene alpske doline Vrata. V koči se bo zagotovo našlo kaj okusnega za pod zob, oko pa si bo spočilo ob pogledu na Triglavsko severno steno.
Nam je uspelo prav to! A ker je ta izlet našega pohodnika pošteno utrudil, smo jo nato mahnili kar nazaj proti domu.

Vsekakor je v bližini še kar nekaj izvrstnih krajev in kotičkov, ki si jih lahko ogledate ali tam razgrnete piknik odejico in uživate v lepotah. Naj omenim nekatere: jezero Jasna, Martuljški slapovi, Zelenci, jezero Kreda, dolina Krma, soteski Belca in Mlačca, Planica, Mala Pišnica, prelaz Vršič in Ajdovska deklica in še in še. A o tem se razpišem naslednjič.
Do takrat pa mnogo lahkotnih korakov in nepozabnih trenutkov!