Dobra teta logo božični

Ustvarimo pajkovo mrežo - tudi v angleškem jeziku!

Otroci in starši, preizkusite super gibalno dejavnost, ki bistri možgančke!

Če vam zmanjka idej kako zabavati vaše malčke in mogoče tudi razbremeniti vas in vaše otroke po dnevu službe ali opravljanja šolskih nalog, imamo eno super idejo za vas! NTC center v Srbiji je z nami delil gibalno dejavnost, ki je primerna za vsakega malčka, malce starejšega šolarja in tudi vas. To dejavnost nekateri vaši malčki že poznajo in vedno izjemno uživajo. 

angleski prispevek

 

VODORAVNA PAJKOVA MREŽA (STAROST: 1-7->)

Potrebni materiali:

  • stoli, elastika (ali kakšen drug trak)
  • kosi različnih barv (karte za Enko, barvne kocke, barvni papirčki).

Opis igre:

Trak napeljemo med več stolov, da je mreža na višini med otrokovim gležnjem in kolenom. Cilj igre je, da otrok spretno prepleza »pajkovo mrežo« ne da bi se dotaknil traku elastike. Mlajši otroci (1-3) se lahko držijo stolov, ko se gibljejo skozi mrežo, njihova mreža je lahko nižje, v višini gležnja. Če otrok zlahka prečka to mrežo, se elastika lahko dvigne na višino kolena. Na kateri koli del »pajkove mreže« se lahko pritrdi tudi zvonec ali kakšen drug rekvizit, ki bo zaznamoval dotik mreže. Na ta način se lahko predstavi tudi tekmovalni element.

Igro nadgradimo tako, da v »pajkovo mrežo« položimo npr. barvne kocke. Naloga otroka je, da med premagovanjem ovir mreže, zbira kocke v samo eni barvi. Namesto rumene barve, lahko rečete limona in otrok, nato nabira kocke rumenih barv. Če je otroku težko nabrati samo eno barvo, lahko nalogo prilagodimo tako, da vse kocke zbere v različnih škatlah (razvrščanje po barvah). Igra je še bolj zanimiva, če sodelujejo tudi starši.
Različica za otroke od 4 leta naprej: višina elastike se lahko nekoliko dvigne in je lahko drugačna na različnih mestih. Pred vstopom v »pajkovo mrežo« otrok vzame kartico z asociacijo na državo (če dobi Eifflov stolp, pomeni, da gre za zastavo Francije in zbira modro, belo in rdečo kocko), ter kocke katere pobira, se morajo ujemati barvam zastave.

Mrežo znotraj poligona oblikujte tako, da ima otrok možnost gibanja v različnih smereh (naprej, nazaj, bočno, skoki, vrtenje itd.). Če želite igro narediti še bolj tekmovalno, lahko merite čas, ki ga otrok potrebuje, da prebrodi poligon. Če se dotakne elastike in zazvoni zvonček, se času dodajo 2 sekundi.

PREIZKUSITE SE TUDI V ANGLEŠKIH RAZLIČICAH TE IGRE

1) Razvrščanje barv kock v škatle in poimenovanje teh barv v angleščini
2) Pobiranje samo določenih barv po vašem navodilu
3) Kako slastna je sadna solata! Vzemite posodo in z otroki naredite slastno sadno solato. Povejte jim, da najprej potrebujete npr. »a banana« (otrok nabere rumene kocke in vam jih prinese). Dodate lahko sadje »an apple«, »an orange«, »a kiwi«, »a blueberry«, »a strawberry«/ »a watermelon« ipd. Posladkajte se! To igro lahko izvedete tudi z uporabo besedišča zelenjave.
4) Za starejše otroke igro lahko prilagodimo tako, da otroci držijo v rokah neko košarico ali škatlo in sami nabirajo sadje in ga ob pobiranju poimenujejo v angleščini.

Igra se lahko še nadgradi, če vaši otroci poznajo še več besedila v angleščini in lahko izrečejo katerokoli stvar v angleščini, ki ustreza barvi določene kocke.

Veseli bomo objave tudi vsake fotografije ali videa pajkove mreže in s tem bomo skupaj pomagali ostalim staršem z novimi idejami in različnimi načini izvedbe te naloge. Na tej povezavi si lahko ogledate (v komentarjih), že izvedene različice staršev NTC centra. (https://www.facebook.com/524117360943918/photos/a.3017754531580176/3042608405761455/?type=3&theater)