Dobra teta logo božični

#Ostajamdoma Dnevnik mamice: Drugi vikend karantene

Tu so nove prigode naše družinice, kjer se vsak dan zgodi marsikaj zanimivega. Od izzivov pri opravljanju šolskih obveznosti do iskanja čemaža, superjunaka med prvimi spomladanskimi rastlinami z zdravilnim učinkom. Preberite si in mogoče dobite kakšno idejo tudi za svojo družino in vaše aktivnosti! :)

Petek, 20. 3. 2020. #ostajamodoma

Dan se je začel lepo do prvega prepira, ko je starejša hči končala vse šolske obveznosti v eni uri in sem to prišla povedati še mlajši in možu. Ker je imela mlajša še za dobre 3 ure dela, je bil hitro ogenj v strehi, v burno debato se je vključil tudi mož. No ... nekaj časa smo bili v tišini, popoldne pa sva se zunaj pogovorila še midva. Znašli smo se v negotovi situaciji, saj nas vsak mali prepir lahko spravi v nemir in nestrpnost. A še dobro, da se znamo pogovoriti, si oprostiti in spet objeti.

Ne smemo pozabiti, da nam je sedaj tudi dana priložnost, da se povežemo in utrdimo svoje odnose. V nas pa je vseeno negotovost glede celotne situacije, ki je ne smemo samo potlačiti, temveč se moramo znati o njej lepo pogovoriti in stopiti korak naprej.

o1


Sobota, 21.3.2020 #ostajamodoma

Za zajtrk smo se pocrkljali s palačinkami, ki sta jih pripravili dekleti. Potem smo takoj odpravili ven, saj je bil napovedan še en lep sončen dan. Zavihati smo morali rokave, da smo uspešno uredili vrt do konca. Opleti je bilo potrebno še okoli tlakovcev, prekopati ter pognojiti še ostalih 10 gredic. Po kosilu pa se je starejša hčerka odločila, da bo sama naredila sladico in tako smo kmalu lahko poskusili zelooo okusne borovničeve muffine.

Zvečer sva z možem odigrala najino najljubšo družabno igro Scrabble in dokončno pokopala bojno sekiro ;-)

o2

Nedelja, 22.3.2020 #ostajamodoma

Zjutraj smo se odločili, da danes ne bomo delali nič. :)  Tako smo se kmalu po zajtrku odpravili na sprehod v gozd.
Na poti domov pa smo nabrali še čemaž (Allium ursinum L.).
Čemaž je znan po mnogih zdravilnih učinkih, zanj pravijo, da je močan kot medved!

Zdravilne učinke čemaža so poznali že stari Rimljani, ki so ga imeli raje kot česen, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je poznan tudi pod imenom »medvedji česen«. Čemaž je namreč tudi tista rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam.

Mnogi namreč trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdrav(ilen) in še bolj učinkovit. Ne le, da izjemno očiščuje telo in kri, pač pa tudi pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi celo zoper arterosklerozo. Priporočamo ga predvsem tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost.

Zdravilne lastnosti čemaža:

  • Ureja prebavo.
  • Odvaja odvečno vodo iz telesa.
  • Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
  • Čisti kri, kožo in dihala.
  • Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
  • Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
  • Čisti ledvice in mehur.
  • Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
  • Poživlja (daje energijo).
  • Sprošča mišice in krepi želodec.
  • Niža in ureja krvni pritisk.
  • Znižuje nivo holesterola.
  • Pomaga zbijati vročino.
  • Blažilno deluje na živčni sistem.

o3 

Po kosilu sva šla z možem še rolat po dolgem času. Veter je bil tako močan, da sem morala še bolj poganjati. Ja, to je bil že znak za spremembo vremena. :) Kmalu pa v prihodnji teden, poln novih izzivov in nalog.

Kako pa vi kaj preživljate te dni? Ste se bolj povezali, našli še kakšno skupno aktivnost, ki vas osrečuje in zabava? :)