Sončni pomladni dnevi nas vsak dan vabijo ven na svež zrak. Prve čebelice že pridno letajo od cveta do cveta in nabirajo nektar. Njihovo opazovanje pa je lahko tudi navdih za pomladansko okrasitev sobe.
Potrebujemo le škarje, lepijo, plastična jajčka, sukanec, košček peki papirja in črn papir (lahko tudi belega pobarvamo).
PRVA ČEBELA
(Neža Maurer)
Pribrenčala, priletela
skozi okno je čebela.
Nič vprašala ni, kar sedla
je za mizo in pojedla,
kar je Naceku ostalo,
kar od brade mu je padlo,
ko se z medom je gostil.
In že spet je odbrenčala,
niti: »Hvala!« ni dejala,
nekam v breg je odletela
prva letošnja čebela;
za spomin pa je pustila,
kar so pela njena krila:
»Spet prišla je k nam pomlad!«
Prijetno ustvarjanje.
Velika noč je pred vrati in zagotovo ste že povsem v pripravah nanjo. Pred prihajajočimi prazniki z največjim veseljem pobarvamo jajčka, še lepše pa je, če nam pri tem pomagajo naši najmlajši. Vključite svoje male pomočnike v pripravo tradicionalnih jedi in jim na ta način pričarajte še lepše praznične dni.
Vas zanima, kako so včasih pristopili k barvanju jajčk in kako se lotiti tega na povsem naravni način? Naučimo se pobarvati jajčka z naravnimi barvami, katere imamo zagotovo večinoma na zalogi v domači shrambi ali pa si jih lahko zlahka priskrbimo. Naj bodo letošnji prazniki zares živahni in pobarvani v najlepše barve!
RUMENA | korenje, kurkuma |
ORANŽNA | nekaj žlic rdeče paprike |
ROZA | rdeča pesa, brusnični sok, ribez, posušeni cvetovi hibiskusa |
RDEČA | velika količina olupkov rdeče čebule, češnjev ali višnjev sok oziroma vložene višnje, sok granatnega jabolk |
VIJOLIČNA | sok črnega ribeza, teran |
MODRA | borovnica, sok temnega grozdja, listi rdečega zelja |
ZELENA | špinača, olupki zelenega jabolka (bolj sveta barva), regrat ali kopriva (sestavine zmiksajte) |
RJAVA | olupki čebule, turška kava, črni čaj |
Postopek barvanja jajc z naravnimi barvili
1. Jajca naložite v posodo, najbolje je, da so razporejena eno poleg drugega. Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita (nivo vode naj bo za kakšne 3 cm višje od jajc).
2. Dodajte žličko kisa.
3. Sedaj dodajte še naravno barvilo (npr. kurkumo, čebulne olupke, ...). Če je jajc veliko, naj ga bo več, ravno tako pa tudi, če želite intenzivnejše barve.
4. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in na rahlem ognju kuhajte 15 minut.
5. Jajca nato odcedite. Za intenzivnejše barve lahko vodo precedite in jajca položite nazaj vanjo ter postavite posodo čez noč v hladilnik.
6. Jajca, obarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, temveč bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, kanite na bombažno krpico nekaj kapljic olja in z njo zdrgnite suha jajca.